Last Minutes

Rondreizen

Strandvakanties

Snel zoeken en boeken

 

Winkelen in Madrid

Madrid is zowel de hoofdstad als de grootste stad van Spanje. Madrid voert de lijst van grootste steden van de Europese Unie aan op de derde plek met maar ruim 3,2 miljoen inwoners. De twee nog grotere steden uit de Europese Unie zijn Berlijn (3,4 miljoen inwoners) en Londen (7,8 miljoen inwoners). In de metropool van Madrid wonen nog eens drie miljoen inwoners waarmee het totaal uitkomt op ruim zes miljoen. De inwoners van Madrid worden Madrilenen genoemd en men spreekt hier Spaans. Madrid is ideaal voor een stedentrip van 3-5 dagen  

Het klimaat in Madrid

Madrid heeft een mediterraans landklimaat wat inhoudt dat dat het extreem warme zomers heeft in combinatie met winters die vrij koud kunnen zijn. Tijdens de zomer kunnen de temperaturen soms wel oplopen tot 40 graden Celsius. Madrid ligt ruim 650 meter boven zeeniveau wat van grote invloed is op het klimaat: de temperatuur neemt namelijk in de avonden sterk af. De temperaturen worden hierdoor in de zomer wat aangenamer, maar in de winter juist kouder. Er valt over het algemeen maar een kleine hoeveelheid neerslag in de Spaanse stad Madrid.  

Winkelen in Madrid

Madrid staat onder andere bekend om haar vele winkelmogelijkheden. Er zijn diverse winkelcentra te vinden in onder andere Puerta del Sol, Calle Princesa, Galle Goya en Paseo de la Castellana. Rondom de winkelcentra, in de buitenwijken, zijn vaak erg grote winkels (megastores) te vinden waar je allerlei soorten kleding kunt kopen. Bekende merken in de megastores zijn Zara en Mango. Deze twee merken komen oorspronkelijk uit Spanje en zijn daarom ook erg drukbezocht onder de Madrilenen.  

Gran Via

Gran Via is een winkelstraat die erg populair is onder zowel toeristen als de Madrilenen zelf. Naast winkelen kun je hier ook gezellig naar de bioscoop of kiezen uit een van de vele hotels.  

Markten in Madrid

Madrid kent ontzettend veel markten. Je kunt op verschillende markten zeer uiteenlopende producten kopen. El Rastro is de meest bekende (en tevens grootste) vlooienmarkt van Spanje Je kunt er allerlei antieke producten kopen. Op andere bekende markten zoals La Paz en La Cebada kun je voornamelijk voedsel kopen. De producten zijn over het algemeen erg goedkoop en het is ook erg leuk om de markten te bekijken, zelfs als je niets koopt. Er zijn diverse sooretn fruit, vis, kazen en Spaanse vleessoorten te vinden (denk bijvoorbeeld aan fuet en serrano).  

Bezienswaardigheden in Madrid

Madrid heeft enorm veel bezienswaardigheden waar je als toerist waarschijnlijk dagen te kort hebt om alles te bekijken. Het is daarom raadzaam om van te voren goed te bepalen welke bezienswaardigheden van Madrid je wel en niet wilt zien.  

Pleinen in Madrid

Plaza Mayor

Plaza Mayor is een plein in Madrid. Het plein was ooit het middelpunt van de wereld. Immers had Spanje in de 16e eeuw ontzettend veel macht in de wereld. Madrid was destijds ook al de hoofdstad van Spanje. Het plein is rechthoekig en is bijna 130 meter lang en 94 meter breed. Op het enorme plein staan huizen waar Madrilenen wonen. Op het plein staat het beeld van koning Filips III die destijds aan de macht was in Spanje.  

Puerta del Sol

Nabij Plaza Mayor ligt het centrale plein van Madrid: Poort van de Zon (Puerta del Sol). Op het plein bevindt zich het standbeeld van Karel III van Spanje. Karel III begon zijn loopbaan als Hertog van Parma, werd toen Koning van SiciliÎ en Napels en eindigde als Koning van Spanje. Het standbeeld is slechts een replica van het originele beeld, omdat het originele beeld bewaard wordt in een museum in Madrid. Naast het standbeeld van Karel III staan er ook nog diverse andere beelden en antieke fonteinen. Tijdens de jaarwisseling zijn hier veel mensen te vinden. Het is traditie om twaalf druiven te eten. Bij elke klokslag wordt dan een druif gegeten.  

Plaza del Cibeles

Plaza de Cibeles is nog weer een ander plein in Madrid. Er komt ontzettend veel verkeer langs het plein omdat het belangrijke aanknopingspunten heeft. Centraal in het plein staat een fontein met de Romeinse godin Cybele.  

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente is een plein in het westen van Madrid. In het midden van het enorme plein staat het standbeeld van Koning Filips IV. De koning zit, op het standbeeld, op een steigerend paard. Naast dit standbeeld staan er nog diverse andere beelden op het plein.  

Plaza de Espaòa

Plaza de EspaÒa is een plein op loopafstand van het Koninklijk Paleis. Op het plein staan de twee hoogste gebouwen van Madrid gevestigd. Ook zit het metrostation gevestigd op dit plein.  

Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid (Palacio Real de Madrid) is het paleis waar de huidige koning van Spanje zijn werkzaamheden uitvoert. Het paleis is ontzettend groot met maar liefst 3418 kamers en een oppervlakte van 135.000 m2. Hiermee is het paleis het grootste Koninklijke paleis binnen de Europese Unie. Binnen het paleis kun je onder andere de Koninklijke Bibliotheek bekijken en het oude wapens bekijken uit de Spaanse glorietijd. De entree is ongeveer Euro 8,00 en met een gids betaal je iets meer.  

Koninklijk theater

Het Koninklijk Theater (Teatro Real of El Real) ligt nabij het Koninklijke Paleis. In 1850 opende de theater haar deuren. Het theater is maar enkele dagen per jaar open voor operaproducties. Daarnaast wordt het gebouw af en toe gebruikt als concertzaal.  

Parque del Buen Retiro

Parque del Buen Retiro is een groot park met diverse fonteinen, standbeelden en centraal in het park een enorme vijver. Het park is een echte trekpleister voor toeristen en daarom staan er veel Madrilenen hun diensten te verkopen. Er zijn diverse straatmuzikanten en portretschilders. De portretschilders zijn over het algemeen wel erg goed. Vaak hebben ze wel voorbeelden van schilderijen die ze eerder gemaakt hebben. Vaak ook nog eens tegen een schappelijke prijs.  

Puerta de Alcal·

Puerta de Alcal· is een monument in Madrid. Het monument staat nabij het stadscentrum en slechts op enkele meters afstand van de hoofdingang van Parque del Buen Retiro.  

Puerta de Europa

Puerta de Europa zijn twee moderne torens die in 1996 gereed waren voor gebruik. Er zitten diverse bedrijven gevestigd in de torens. Van oorsprong werden de torens gebouwd om te laten zien dat Madrid een erg innoverende stad was.  

Las Ventas

Las Ventas is een van de beroemdste arenaís voor stierengevechten ter wereld. Begin jaren 90 waren de stierengevechten zo populair, dat de arena zelfs te klein werd. Tegenwoordig neemt de populariteit van stierengevechten meer af omdat veel mensen het zien als dierenmishandeling. Internationaal is er ook veel kritiek op stierengevechten. De dieren lijden namelijk onnodige leed om mensen te amuseren. Echter zijn er nog steeds Madrilenen en toeristen die graag naar stierengevechten gaan. Het seizoen begint in maart en eindigt in oktober. In principe worden de stierengevechten alleen op zondag gehouden, maar tijdens speciale evenementen en feestdagen worden er ook vaker stierengevechten gehouden.  

Zoo Aquarium Madrid

De Zoo Aquarium in Madrid is een dierentuin met een oppervlakte van ruim 20 hectare. De dierentuin heeft ontzettend veel verschillende dieren, waaronder beren, tijgers, apen, krokodillen, haaien en kleinere diersoorten. Daarnaast zijn er ook meerdere keren per dag demonstraties met dieren.  

Voetbalclubs in Madrid

Madrid kent twee enorm grote clubs die tot de Europese en Wereldwijde top behoren: Real Madrid en Atletico Madrid.  

Real Madrid

Real Madrid heeft een stadion (Estadio Santiago Bernabeu) met een capaciteit van ruim 81.000 plekken. De club heeft een van de grootste voetbalsterren ter wereld in dienst: Cristiano Ronaldo en de club heeft al vele prijzen in de wacht mogen slepen. Met een begroting van ruim 500 miljoen zijn ze de rijkste club ter wereld.  

Atlètico Madrid

Atletico Madrid is de tweede grote club uit Madrid. Het stadion (Estadio Vicente CalderÛn) heeft een capaciteit van ruim 55.000 plekken. De club behoort tot de top van Spanje en heeft een aantal bekende spelers in dienst zoals Tiago, Mandzukic, Torres en Griezmann.  

Musea in Madrid

Madrid kent drie belangrijke musea die bekend zijn als de ëíGouden Kunstdriehoekíí. De drie musea die hier onder vallen zijn Museo Nacional del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza en Museo Nacional Centro de Arte Reina SofÌa.  

Museo Nacional del Prado

Museo Nacional del Prado wordt gezien als een van de beroemdste kunstmusea ter wereld. Het museum is gebouwd in 1819 en trekt jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers. In het museum zijn diverse kunstwerken te vinden uit de oudheid.  

Museo Thyssen-Bornemisza

Museo Thyssen-Bornemisza is ook een kunstmuseum in Madrid. In het museum zijn diverse galerijen te vinden uit de oudheid, maar ook schilderijen uit de tweede helft van de 20e eeuw.  

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is het laatste museum uit de Gouden Kunstdriehoek. Anders dan de andere musea heeft de Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia alleen moderne kunstwerken. Het museum is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofia.  

Nachtleven in Madrid

Madrid kent een bruisend nachtleven. Vele Spanjaarden trekken hier de stad in om op stap te gaan. Madrid kent ontzettend veel verschillende discotheken waar Madrilenen tot diep in de nacht doorgaan met stappen. In Nederland zijn we gewend om shoarma te eten na het stappen, maar in Madrid eet men churros. Churros is een snack van gefrituurd tarwedeeg wat vaak in chocolade gedipt wordt.  

Met de auto door Madrid

Madrid is een zeer drukke stad met een uitgebreid wegennet. Voor toeristen kan het wegennet verwarrend zijn omdat het voor onbekende juist iets te uitgebreid is. Het is daarom raadzaam, als je een auto huurt, om een navigatiesysteem in de auto te laten bevestigen of mee te nemen vanuit Nederland zodat je niet verdwaalt. Zelfs met navigatiesysteem kan het moeilijk zijn om de juiste wegen te vinden.  

Met de metro door Madrid

Madrid kent een enorm metronetwerk onder de stad. Alleen de metronetwerken in Londen en Parijs zijn groter dan die van Madrid waarmee het op de derde plek komt van de grootste metronetwerken van Europa. Er zijn 190 verschillende ondergrondse stations en het is daarom raadzaam om, alvorens je met de metro gaat, goed te kijken waar je heen moet en waar je moet uitstappen.  

Met de trein naar andere Spaanse plaatsen reizen

Met de trein kun je naar verschillende andere Spaans plaatsen reizen. Er bestaan zowel korteafstand-treinen als hogesnelheidstreinen die naar diverse Spaanse plaatsen gaan, zoals Barcelona.  

Vliegveld van Madrid

Het vliegveld van Madrid heet Barajas. De luchthaven wordt veelvuldig gebruikt als tussenstation naar onder andere het Caribisch gebied en andere Zuid-Amerikaanse landen. Vanuit het vliegveld zijn weinig vluchten naar AziÎ of Noord-Amerika waardoor het nog achterloopt op andere grote Europese luchthavens. Schiphol Amsterdam is daarentegen verder ontwikkeld met meer vluchten naar meer landen. Vanaf het vliegveld kun je een shuttlebus nemen voor slechts twee euro. Dit is vele malen goedkoper dan een taxi.  

Fietsen in Madrid

Madrid is groot, maar leuk om te verkennen met de fiets. Madrid kent vrijwel geen verschillende hoogtes, dus je gaat er gemakkelijk doorheen met de fiets.  

Tips voor Madrid