Last Minutes

Rondreizen

Strandvakanties

Snel zoeken en boeken

 

Stedentrip Athene

Athene is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Griekenland. De stad is een van de oudste steden ter wereld en heeft een rijke historie. Athene is dan ook vooral bekend om de overblijfselen van oudheid. De meeste toeristen die naar Athene reizen, reizen erheen voor de rijke historie. De stad heeft ruim 650.000 inwoners en in het gebied van de metropool wonen ook nog eens ruim drie miljoen inwoners. Het totaal aantal inwoners komt dan op bijna vier miljoen inwoners.  

De taal in Athene

In Athene spreken ze, net als in de rest van Griekenland, Grieks. De mensen die werken in de toeristische sector spreken over het algemeen wel een beetje Engels. Je kunt ook nog wel uit de voeten met Frans en Duits. Uit Duitsland en Frankrijk komen veel toeristen naar Athene. De lokale bevolking kent daarentegen vrijwel geen Engels, Duits of Frans. Het is daarom raadzaam om een boekje mee te nemen met Nederlands ñ Griekse vertalingen waarmee je woorden en zinnen kunt aanwijzen om over bepaalde onderwerpen te vragen.  

Het klimaat in Athene

Athene heeft een apart klimaat: in de zomer kan het extreem heet zijn en in de winter kan er hevige sneeuwval zijn. Sneeuw blijft er overigens nooit lang liggen. In de zomer kan het heet worden door de ligging van de stad. Er is bijna geen wind in de stad waardoor de temperaturen nog warmer aan kunnen dan ze daadwerkelijk zijn. Immers helpt wind de temperaturen afkoelen. De inwoners van Athene kiezen er in de zomer daarom ook graag voor om tijdelijk te verkassen naar de noordelijke Griekse eilanden. De temperaturen zijn hier een stuk aangenamer. Op de eilanden is namelijk wel voldoende wind. In de zomer is overigens ook (bijna) geen neerslag. Vooral in de maand juli valt er zeer weinig regen of zelfs helemaal niets. Je kunt er het beste voor kiezen om de stad te bekijken in de maanden april, mei of oktober. De neerslag is minimaal en de temperaturen zijn goed. Het is rond deze maanden maximaal gemiddeld 20 tot 25 graden Celsius. Het gemiddelde minimum temperatuur is rond de 14 graden Celsius.  

Bezienswaardigheden in Athene

Athene kent een aantal antieke bouwwerken die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. We hebben een top 5 samengesteld!  

De Akropolis van Athene

De Akropolis van Athene is een oude citadel gelegen op een hoge rots boven Athene. Het bouwwerk bevat de resten van verschillende oude gebouwen uit de historie. De meest bekende is de Parthenon. Het gebouw is 156 meter hoog en dateert uit de vijfde eeuw voor Christus. Op 26 maart 2007 werd het bouwwerk formeel uitgeroepen tot meest vooraanstaande monument op het Europees cultureel erfgoedlijst van monumenten. Als je naar Athene reist, mag je dit bouwwerk zeker niet missen!  

Het Dionysustheater

Het Dionysustheater is het oudste theatergebouw van de Europese Unie. De start van het gebouw begon vanaf de zesde eeuw voor Christus. Er werden diverse feesten gegeven ter ere van de god Dionysus. Het gebouw had zitplaatsen voor 17.000 toeschouwers. Hedendaags is er alleen nog maar een hoopje stenen overgebleven met enkele kunstwerken die verwerkt zijn in de stenen.  

Agora van Athene

De Agora van Athene is het bekendste voorbeeld van een oude Griekse agora. Een agora was een soort verzamelplaats waar je heen kon voor politieke, sociale of commerciÎle standpunten. Het was alleen toegankelijk voor mannen. Men ging hier ook wel heen om te ontspannen. De agora werd zes eeuwen voor Christus gebouwd. Er zijn alleen nog restanten over van het gebouw dat er destijds stond.  

De Romeinse Agora

De Romeinse Agora is een 12 meter hoog gebouw in Athene. Het bouwwerk werd gebouwd door de Syrische astronoom AndrÛnikos Kyrrestes. Op de muren zijn opmerkelijke kunstwerken verwerkt, vandaar dat deze ook in het top 5 lijstje staat.  

De tempel van Olympische Zeus

De tempel van Olympische Zeus was vroeger de grootste tempel van Griekenland. Het start van het bouwwerk begon in de zesde eeuw voor Christus. De tempel was geweid aan de oppergod Zeus. In de derde eeuw na Christus werd de tempel geplunderd en sindsdien in de tempel nooit meer hersteld naar haar oorspronkelijke staat. Echter is de tempel wel een van de belangrijkste toeristenattracties van Athene.  

Musea in Athene

Athene kent meerdere musea. Drie grote musea in het land zijn het Akropolismuseum, het Agora museum en Nationaal Archeologisch Museum van Athene. De drie musea hebben allemaal te maken met de historie van Griekenland.  

Akropolismuseum

Het Akropolismuseum is een museum geweid aan de Akropolis van Athene. Alle vondsten die van de Akropolis worden tentoongesteld in dit museum. Dit museum werd gebouwd tussen 2004 en 2009 en ging op 20 juni 2009 officieel open. Het museum had in 2010 meer dan 1,3 miljoen bezoekers en is hiermee en van de belangrijkste musea van Athene. Het museum heeft ongeveer 4000 archeologische vondsten.  

Agora museum

Het Agora museum biedt onderdak voor verschillende bouwwerken, zoals standbeelden en reliÎfs. Ook zijn er vondsten uit de Turkse bezetting te vinden in het museum, zoals munten en gebruiksvoorwerpen.  

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is een museum met oude collecties van Oudgriekse kunst. De vondsten komen verspreid uit heel Griekenland. Het bouw van het museum begon in 1866 en was voltooid in 1889. Het museum heeft ongeveer 300.000 bezoekers per jaar. Enkele hoogtepunten uit het museum zijn het Mechanisme van Antikythera, Diadeemdrager en Poseidon van Artemision.  

Vervoer en openbaar vervoer in Athene

Athene heeft een uitgebreid vervoersnetwerk. De stad kent meerdere buslijnen, een tramlijn, een metronetwerk en bovendien rijden er veel taxiís rond. De taxiís zijn relatief goedkoop vergeleken met andere grote drukbezochte Europese steden. Het vliegveld ligt ongeveer 30 kilometer van de stad af. Het centrum is gemakkelijk te bereiken met een shuttlebus of de metro.  

Tips voor Athene